maanantai 14. tammikuuta 2019

Olutkokkailua: Amerikkalaishenkinen chili

Lämmin chili ja kylmä olut on loistava yhdistelmä tänne kylmään pohjolaan helpottamaan talvimasennusta. Resepti on aika vapaasti muokattavissa raaka-aineiden suhteen vaikka täysin vegaaniseksi, ainoastaan chipotle-chilit abodo-kastikkeessa on ainoa pakollinen aines. Käsittämätöntä kamaa, pistäisin tippana tulemaan suoneen jos pystyisin.

La Costena... (kuolaa)

  • 400g jauhelihaa
  • Chorizoa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • paprika
  • 5 tomaattia
  • chilejä abodo-kastikeessa maun mukaan, käytin about puolet
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 2,5 dl olutta
  • lihafondi/liemikuutio
  • savupaprikaa
  • kuminaa
  • ruskeaa sokeria
  • suolaa
  • pippuria
  • (ranskankermaa ja juustoraastetta koristeeksi)

Kaada noin puolet oluesta lasiin kokkiveroksi. 

Paloittele chorizo paloiksi, paista nopeasti pannulla että saavat vähän väriä, ota pois ja ruskista jauheliha samalla pannulla.

Kuullota kattilassa sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, lisää paprika ja jatka paistamista, lisää tomaatit ja anna muhia 5 minuuttia, lisää paistettu jauheliha ja chorizo.

Halkaise chilit ja poista siemenet (tai käytä siemenineen jos haluat lisää potkua), paloittele pienemmiksi ja viskaa kattilaan chilit, reippaasti abodo-kastiketta ja loput mausteet.

Lisää tomaattimurskat, olut ja fondi/liemikuutio, anna hautua miedolla lämmöllä vähintään tunti, mielummin kauemmin jos ei nälkä pääse yllättämään. Kauho lautaselle, koristele ranskankermalla ja juustoraasteella (Monterey Jack on varmaan perinteinen, käytin Goudaa) ja nauti oluen kera.

Paska kuva, hyvää ruokaa

- Käytin tällä kertaa jauhelihaa ja chorizoa, yllättävän hyvin sopi ja vähensi reippaasti kokkausaikaa. Jos käytät esim. kassleria niin varmaan 3 - 5 tuntia pitää haudutella.

- Chipotle-chilit abodo-kastikkeessa, sanoinko jo kuinka päräyttävää kamaa tää on?

- Olueksi otin tarkoituksella kevyemmän juoman ettei se hallitsisi liikaa makua, mutta eihän se tässä maistunut käytännössä ollenkaan - loistavaa olutkokkailua. Joku täyteläisempi stoutti tai vähemmän tomaattia ja enemmän olutta toimii varmaan paremmin jos haluaa enemmän maltaista makua. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti